Trapvormen en trapmodellen

De beschikbare ruimte, interieurstijl en persoonlijke wensen zijn bepalend voor de keuze van het soort trap. Voor elke situatie maakt NEWstairs de perfecte vorm houten trap. Kies je voor een rechte trap, een wenteltrap of een trap met een kwartdraai? Jouw trap, ons vak!

Vele trapvormen

Een van de meest gekozen trapsoorten is een houten steektrap, ofwel een rechte trap. Rechte trappen kunnen we tegen een wand of tussen twee muren in plaatsen.

Een steektrap kan ook onderbroken worden door een bordes. In de basis lijkt het een eenvoudige trapsoort, maar een perfecte afwerking zorgt voor een bijzonder eindproduct.

In een grotere hal of kamer is een houten wenteltrap een prachtige blikvanger. Doordat de treden rondom een open ruimte draaien, ontstaat er een ruimtelijk gevoel.

Trap met kwartdraai

In kleinere ruimtes kan een vaste, houten trap met een kwartdraai uitkomst bieden. Door de hoek die erin zit, kan een kwarttrap minder ruimte nodig hebben dan een steektrap.

De kwartslag kan aan de bovenkant en onderkant gemaakt worden. Ook een trap met zowel aan de boven- als de onderkant een kwartdraai is uiteraard mogelijk.

Open en dichte trappen

Dan kun je nog een keuze maken uit een dichte trap of een open trap. Bij een open trap zitten er geen verticale planken (stootborden) tussen de treden, wat veel ruimte en licht creëert. Door de open ruimtes is de trap onderdeel van je interieur! Een dichte trap is afgesloten tussen de treden en maakt de kamer of hal gezellig en warm.


Trapmodellen

Naast het bepalen van de trapvorm, zijn er opties in het trapmodel. Het model van een houten trap wordt bepaald door de tredevorm. Hiermee worden bijvoorbeeld een Z-trap en een Block-trap gecreëerd. De treden worden zó aan elkaar bevestigd dat de treden de vorm van een 'Z' of een 'Block' vormen.