De trap verven? Dit zijn onze tips:

Wie de trap wilt opfrissen denkt vaak als eerste aan het verven van de trap. Hoewel wij gespecialiseerd zijn in traprenovatie met nieuwe overzettreden, begrijpen we heel goed dat het verven van de trap verleidelijk is. Daarom geven we graag een aantal tips mee voor als je overweegt om je trap te gaan schilderen.

Het schilderen van de trap: een flinke klus

Het verven van de trap is een flinke klus en wordt vaak onderschat. Voordat je aan de slag kunt met verven moet je met een blank canvas kunnen beginnen. Dit betekent dat de trap volledig moet worden gestript, geschuurd en ontvet. Er mogen geen lijmresten meer op de trap aanwezig zijn, die zullen namelijk zichtbaar blijven onder de verf op de trap.

Voor het schilderen van de trap heb je veel geduld nodig. Er zullen meerdere lagen verf op de trap moeten worden aangebracht die moeten opdrogen voordat er weer een nieuwe laag kan worden aangebracht. Het uitharden van de verf op de trap kan zelfs een aantal weken duren, waardoor je erg voorzichtig met de trap zal moeten zijn.

Een geverfde trap moet daarnaast regelmatig worden overgeschilderd, omdat deze gevoelig is voor slijtage. Daarom renoveren wij trappen met overzettreden, die kras- en slijtvast zijn. Zo kun je lang genieten van je nieuwe trap. De trap kan zelfs haast direct na de renovatie weer gebruikt worden zoals gewoonlijk.

Welke onderdelen van de trap kan ik schilderen?

Er is ook een aantal traponderdelen die je wél kunt schilderen. Voordat je deze onderdelen gaat schilderen, dien je ook deze eerst vrij te maken van eventuele bekleding en lijmresten. Vervolgens kun je de traponderdelen ontvetten, afplakken en in de grondverf zetten om ze vervolgens te voorzien van de door jou gekozen kleur. De volgende onderdelen van de trap kun je verven:

Trapwangen: Dit zijn de panelen aan de zijkant van de trap. Je kunt bij NEWstairs de trapwangen mee laten bekleden in het door jou gekozen trapdecor, maar je kunt er ook voor kiezen om ze zelf te schilderen. Vaak worden de trapwangen geschilderd in de kleur die past bij de muur of een kleur die matcht met de stootborden van de trap.

Tip: gebruik voor het schilderen van deze traponderdelen houtlak op waterbasis in hoog- of zijdeglans.


Stootborden: Ook de stootborden kunnen geverfd worden. Ten opzichte van de traptreden zijn de stootborden minder gevoelig voor slijtage, dit is namelijk het verticale gedeelte van de traptrede. Omdat er niet op de stootborden gelopen wordt, slijt het minder snel en duurt het langer voordat je deze moet overschilderen.

Ben je op zoek naar een bijzonder stootbord? Neem eens een kijkje in onze Stootbord Collectie.

Trapleuning: Heb je er ooit aan gedacht om de trapleuning te verven? Geef hem de kleur van je stootborden, trapwangen of een andere kleur naar keuze. Zo laat je hem weer matchen met je nieuwe trap! Toe aan een nieuwe trapleuning?

Laat je trap renoveren met overzettreden voor een langdurig resultaat

Je kunt dus zelf gerust een aantal onderdelen van de trap schilderen, zonder hier te vaak naar om te hoeven kijken. Wel raden we je aan om de traptreden te laten renoveren met overzettreden. Je geniet dan een stuk langer van je nieuwe trap.

Klinkt een onderhoudsvrije trap je als muziek in de oren? Door de gehele trap te laten bekleden met houten overzettreden geniet je jarenlang van een trap die eruit ziet als nieuw. Onze vakmannen zijn specialist in hun vakgebied en zorgen voor een strak resultaat.

We helpen je graag bij het vinden van jouw perfecte trap

Hulp nodig bij het uitdenken van je plannen met de trap? Of twijfel je nog tussen het schilderen en het renoveren van je trap met overzettreden? We helpen je hier graag bij. Van het kiezen van het juiste trapdecor tot de details over je traprenovatie. Onze deskundige adviseurs komen graag vrijblijvend bij je aan huis om je van alle informatie te voorzien.